2051 förväntar vi oss slippa manuella jobb

jun 16, 2020 |

Jennie Sinclair har över 20 års erfarenhet av positionerings- samt digitaliseringsarbete för några av världens största varumärken inom IT- och tech, såsom Samsung, Logitech och IBM. Jennie har tidigare bland annat varit VD för kommunikationsbyrån AxiCom Nordics, suttit i ledningen för Text 100 Sverige samt varit verksam inom Schibstedts growth, där hon bland annat ansvarade för hitta.ses marknadsföring i rollen som Marknadsdirektör. Senast arbetade Jennie som seniorkonsult på Mindmakers PR där hon ledde arbetet för flera av byråns större kunder. Jennie är utbildad civilekonom, med huvudinriktning finans och marknadskommunikation, på International University of Monaco. Här delar hon med sig av sin syn på den fortsatt digitala utveckling som världen står inför. 

1996 skrev jag en avhandling om hur Internet skulle förändra vårt framtida samhälle. Sedan dess har det hänt mer än jag då kunde föreställa mig.

Nu är teknikens möjligheter större än någonsin tidigare och när 5G rullar ut på bred front får vi ren science fiction som självkörande bilar, distansoperationer och robotkompisar. Detta är något svenskarna är redo för och tror kommer hända inom en snar framtid enligt Sifo-undersökningen ”Tomorrow Report”.  Flera av teknikerna nämnda ovan förväntas vara i bruk mellan 2030 och 2050.

Hur påverkas den digitala utvecklingen av Covid-19?

Det som är otroligt intressant är att vi nu förmodligen kommer närmare den digitala verkligheten betydligt tidigare än förväntat på grund av corona-krisen.

Plötsligt har skolan testat distansundervisning på bred front, sjukvården har upptäckt brister som måste åtgärdas med tekniska lösningar och samhället måste uppgraderas för att tillhandahålla drönarleveranser med mera.

När vi står inför en så otrolig förändring kan jag inte låta bli att kika på den gamla avhandlingen från 1996 och se om jag lyckades få rätt i siandet om teknisk utveckling, med facit i hand…

Lite stolt är jag över att då ha prickat in saker som att bankväsendet kommer förändras genom färre kontor och minskad arbetsstyrka genom att privatpersoner själva kommer att utföra jobbet. Också att länder får minskad kontroll när pengar skickas inom en sekund över gränserna och att skilsmässor ökar i och med online-dejting. Att telefonkioskerna skulle få en ny roll som mini-hubbar för utförande av alla tjänster kan dock te sig något lustigt idag. Att spå om framtiden är inte alltid lätt, och att sia om att mobiltelefoner skulle bli lika smarta och billiga som idag var tydligen inte på världskartan i min värld där och då.

Det ligger dock i människans natur att försöka förutse vad som händer sen. Det gör att vi kan lyckas fly från faror men också att exempelvis hålla oss relevanta på arbetsmarknaden och anpassa oss till nya situationer. Jag återkommer till en trendspaning om vad svenskarna förväntar sig ska hända inom närmsta åren med hjälp av teknik, men först en liten titt på nuläget.

Vissa formuleringar i uppsatsen skriven för över 20 år sedan skulle skrämmande nog lika gärna kunnat vara skrivna idag. En slutsats var nämligen att vi inte längre kan ta examen inom ett område och då anse oss vara färdigutbildade med tanke på att all information blir tillgänglig för alla. Konkurrensen om nya skills och information skulle komma att bli benhård i och med internets snabba tillväxt och tillgänglighet. Rekommendationen var att aldrig anse sig vara färdigutbildad utan hitta sätt att vidareutbilda sig själv och systematisk se till att hitta nya nischade kunskaper som arbetsmarknaden var villiga att betala mer för.

Idag pratas det om livslångt lärande och ”upskilling”. Det finns dock förvånande lite struktur och färdiga sätt att fortbilda sig på och vi får konstatera att det än idag inte lärs ut hur du ska kunna utbilda dig själv. Det blir upp till var och en att hitta det som kommer göra just dig till attraktiv på arbetsmarknaden (läs gärna tidigare blogginlägget som behandlar ämnet).

En annan observation i avhandlingen var att tjejer inte verkade lika intresserade av den nya tekniken som killar. Idag 24 år senare avspeglar det sig bland annat i att IT-branschen i Sverige har 28 procent kvinnliga medarbetare och 72 procent manliga. Det betyder rent krasst att framtiden till största del utvecklas av män eftersom hela samhället just nu digitaliseras. Något som går stick i stäv med vår önskan om en jämställd värld.

Alldeles nyligen fick jag möjlighet att tillsammans med Sigma IT och Sifo ta fram en undersökning om hur svenskarna ser på just på den tekniska utvecklingen i vår nära framtid. I den framkom att 77 procent av svenskarna har en positiv inställning till ny teknik. 1 miljon svenskar vill jobba inom området och 41 procent kan tänka sig att vidareutbilda sig mer än ett år för att kunna göra det. Hela fyra gånger fler kvinnor vill in i branschen än som jobbar där idag.

Vad kan vi förvänta oss av framtiden?

Än intressantare är att se vad vi förväntar oss av tekniken och när. Så här kommer ett par spaningar på vad som förmodligen kommer hända härnäst.

  • 2026 förväntar vi oss att få leverans av produkter vi köper online inom ett par timmar. Det innebär att vi behöver utveckla en drönarflotta som når alla hushåll i Sverige. Kanske måste vi också ha luftburna lager svävandes ovanför våra städer. Detta är något som Amazon förväntas göra ganska snart och för inte så länge sen spreds denna fejk-bild på nätet.
  • 2028 förväntar vi helt digitala vårdcentraler. Alla journaler och all dokumentation hanteras digitalt. Det innebär fantastiska möjligheter till att införa AI-baserade lösningar för diagnostisera sjukdom baserad på en betydligt större erfarenhet än en läkare någonsin skulle kunna lära sig under en livstid. Detta kommer göra både diagnoser och kurer mer precisa vilket förmodligen leder till längre liv med mindre sjukdom. Denna utveckling lär ske än snabbare nu i spåren av coronaviruset.
  • 2037 ska alla större städer ha självkörande bilar. Tekniken finns redan idag men kräver 5G, vilket också ligger nära i tiden. Det förväntas ha en positiv miljöpåverkan när vi löst energiförsörjning så att alla fordon har en möjlighet att drivas med el.
  • 2051 är året då vi tror att allt manuellt arbete utförs av robotar. För att knyta an till inledningen där vi pratade om bankkontor, är just banksektorn i Sverige nu i hög grad digitaliserad. Ett exempel på utvecklingen är att 200 000 jobb förväntas försvinna i den amerikanska banksektorn redan till 2030.

För hela rapporten gå till Tomorrow Report.

Onekligen har spelplanen nu dessutom förändrats. Tiden fram till dessa milstolpar kan mycket väl ha halverats så digital vår vardag blivit på grund av corona och livet i karantän.

Så vad kan vi göra för att förbereda oss? Mitt råd är att fortsätta vara nyfiken, lära sig nya saker och att aldrig stå still. Det är en extraordinär tid att leva i där vi kommer få uppleva mirakel som nu känns som science fiction. Vi stämmer av igen om 24 år.

Jennie Sinclair

Grundare & VD, Techposition

Maila mig!

Vi hjälper dig! Kontakta oss för att få mer information

Kontakt