Att skriva CV

Att skriva ett CV

Vi får många frågor kring hur man skriver ett bra CV. Vad det ska innehålla, hur långt det ska vara och vad som väcker uppmärksamhet.

Ett tydligt CV som visar dina erfarenheter och kunskaper på ett strukturerat sätt gör det möjligt för rekryteraren att se att just du är rätt för tjänsten du söker. Här nedan listar vi de nödvändigheter som bör vara med i ditt CV för att göra det bäst tänkbara intrycket.

CV

När du söker ett jobb genom oss laddar du upp ditt CV genom vår karriärssida (insert link). Då kan våra rekryterare enkelt hitta dig samt matcha dig med fler spännande tjänster som passar din profil.

Rubriker i ditt CV

Första tipset är att göra ditt CV lättöverskådligt. Det gör du enkelt genom att strukturera och använda dig av tydliga rubriker så som utbildning, arbetslivserfarenhet och språkkunskaper. Skriv alltid i omvänd kronologisk ordning så att det senaste är det som rekryteraren läser först. Tänk på att ditt CV ska visa dina erfarenheter och kunskap och inte beskriva dig som person.

Kontaktuppgifter

Starta ditt CV genom att lägga dina kontaktuppgifter längst upp så att det blir tydligt för rekryteraren att se. De uppgifter som är bra att ha med är ditt namn, telefonnummer och mailadress.

Arbetslivserfarenhet

Lista dina arbetslivsfarenheter genom att skriva ditt senaste arbete längst upp i listan. Har du inte jobbat så länge kan det vara bra att ta med alla typer av olika jobb du tidigare har haft. Har du däremot hunnit få några års arbetslivserfarenhet behöver du inte lista alla jobb du någonsin haft utan satsa då istället på de jobb som är mest relevanta. Här är det bra att skriva företagets namn, tjänstens titel och perioden du jobbade på företaget. Nämn vad du lärde dig och vad dina arbetsuppgifter innehöll. Det behöver inte vara någon lång text men några få meningar som visar på vad du gjort samt vad du lärt dig.

Utbildning

Här listar du dina utbildningar och samma sak gäller som för arbetslivserfarenheterna. Du behöver inte lista samtliga utbildningar utan ta endast med dem som är relevanta för tjänsten du söker. Skriv din senaste utbildning längst upp och jobba dig nedåt i listan. Skriv utbildningens namn, skolan och vilken ort samt vilken tidsperiod du studerade där. Om du fortfarande studerar idag så skriv när utbildningen startade och avsluta med pågående.

Språkkunskaper

Ibland kan det vara bra att kunna förstå eller prata andra språk än ditt modersmål. Här kan du gradera de olika språk du kan. Vanligt är att man graderar i grundläggande, goda, mycket goda eller flytande. Då är det enkelt för rekryteraren att bilda sig en uppfattning om din språkkunskap.

Övriga meriter

Har du varit med i någon förening, organisation eller kanske gjort något ideellt? Skriv med dessa på samma sätt som dina arbetslivserfarenheter, när och vad du lärt dig så att det är enkelt att förstå relevansen till den tjänst du söker.

Övriga kompetenser

Idag kräver många företag att du ska ha kunskap i vissa program eller system. Här kan du lista de program eller system du kanske tidigare använt dig av eller pluggat. Gradera dem på samma sätt som dina språkkunskaper.

Referenser

Om du skulle passa för tjänsten så kommer rekryteraren att vilja ringa dina referenser för att ställa vissa kontrollfrågor. Tänk därför efter vilka du skulle tro passar som just dina referenser och prata med dem så att de är medvetna om att de kan komma att få ett samtal om dig. Det räcker med att du skriver ”referenser lämnas på begäran”.

Layout

Läs alltid igenom ditt CV två gånger innan du skickar iväg det till en rekryterare. Då kan du enkelt upptäcka enkla stavfel eller konstiga meningsuppbyggningar. Det viktigaste är att det är ett lättöverskådligt CV som visar på dina kunskaper och tidigare erfarenheter.