PERSONLIGT BREV

PERSONLIGT BREV

För att komplettera ditt CV så behöver du skriva ett personligt brev. Här får du chansen att berätta mer om dig själv, vad som gör dig rätt för tjänsten du söker, dina styrkor och ambitioner.

MATCHA DITT PERSONLIGA BREV MED ANNONSEN

Innan du börjar skriva ditt personliga brev, läs igenom jobbannonsen för tjänsten du är intresserad av. Därigenom kan du bilda dig en uppfattning om vad företaget söker och försöka anpassa ditt personliga brev utifrån detta för att verkligen trycka på rätt kompetenser och områden. Om annonsen exempelvis efterfrågar hög serviceinriktning så kan det vara en bra sak att nämna att du har jobbat inom serviceinriktade yrken länge och vad du gjort för att visa på hög service tidigare. Läsaren kommer då att uppleva ditt personliga brev som mer trovärdigt och konkret och förhoppningsvis ställa dig högre gentemot andra som söker samma tjänst. Kom dock ihåg att ärlighet varar längst.

Olikt ett CV så finns det inget upplägg som är skrivet i sten när man ska skriva ett personligt brev. Däremot listar vi nedan några förhållningsregler man kan hålla sig till för att skriva ett så bra personligt brev som möjligt.

  • Försök fånga läsaren direkt genom att berätta varför just du är rätt för tjänsten och motivera varför du sökt den och vad som lockar dig med den och företaget.
  • Lyft några av dina kompetenser som berättar varför just du skulle passa i denna tjänst. Försök vara så konkret som möjligt och ge gärna exempel där du har bidragit, vuxit inom din roll eller gjort någon skillnad. I denna del kan du också lyfta delar som inte gått som du tänkt dig men i slutändan gjort att du utvecklats och lärt dig något. Försök väva ihop ditt personliga brev med ditt CV så att de speglar varandra.
  • När det är dags att knyta ihop och avsluta ditt personliga brev är det god tid att berätta för mottagaren att du vill komma på en intervju.

Ett annat tips från oss är att alltid låta någon annan läsa igenom ditt personliga brev. Då kan du få hjälp med att hitta stavfel samt se över meningsuppbyggnader eller kanske till och med om du har missat någon viktig del som lyfter dig lite extra.

KÄNSLA

Det heter just personligt brev för att det är personligt. Detta är din första chans att visa vem du är innan du förhoppningsvis får komma på en intervju. Försök alltså att lyft så mycket bra som möjligt om dig själv och varför just du passar tjänsten. Försök skriv så personligt som möjligt och lämna mottagaren med en positiv känsla om just dig.