Tänk på detta inför din videointervju

apr 23, 2020 |

Redan innan vårens digitala förflyttningen var videointervjuer inget ovanligt inslag i rekryteringsprocesser. Videointervjuer kan kännas lättare än fysiska intervjuer eftersom du inte sitter i samma rum som rekryteraren, samtidigt som det kan vara mer skrämmande att inte kunna läsa av personen på skärmen på samma sätt som du kan göra om ni träffas. Vi har samlat våra bästa tips på hur du ska tänka inför din videointervju för att leverera på bästa sätt.

Läs på om tjänsten

Precis som till en vanlig jobbintervju är det viktigt att läsa på om rollen för att veta vilka egenskaper och erfarenhet rekryteraren söker efter. Om du läser annonsen högt för dig själv kommer du att minnas innehållet bättre. När du har koll på vad tjänsten innebär kan du koncentrera dig på att vara lyhörd och intresserad, kom ihåg att lyssna och ställa följdfrågor.

Låtsas att du ska på en fysisk intervju

Gör dig i ordning som vanligt. Fixa håret som du brukar göra när du ska iväg och klä dig i den outfit du skulle ha burit om ni setts på företagets kontor. Dress for success kanske låter töntigt, men det ligger lite sanning i det, om du känner att du har ansträngt dig lite extra kommer det att lysa igenom skärmen.

Förbered anteckningar

En digital intervju är ett perfekt tillfälle för dig att ha några stödord nära till hands, som är svårare under en fysik intervju. Ta ut det viktigaste punkterna från jobbannonsen och tänk ut vad du vill berätta om dig själv kring dessa. Placera anteckningarna i ett fönster på skärmen som du kan se samtidigt som videon och personen du pratar med.

Testa tekniken

Zoom, Teams, Google Hangouts, Skype… Det finns ett stort antal olika videoprogram som används, inför intervjun kommer du få en länk till programmet som videointervjun ska genomföras på. Se till att testa att det samt att mikrofon och kamera fungerar på din dator innan intervjun, på så sätt slipper ni slösa värdefull tid på teknikstrul.

Var engagerad

Undvik att luta dig tillbaka i soffan, då minskar din energi direkt. Ditt kroppsspråk berättar mycket även genom skärmen, för att visa att du är engagerad i samtalet kan du tänka på att sitta på stolen som om rekryteraren sitter i samt rum, visst sträcker du på dig lite extra? Placera datorn på några böcker så att den kommer upp i ansiktshöjd och kom ihåg att titta personen du pratar med i ögonen. Brukar du gestikulera med händerna,  gör det nu också! Eftersom det är svårare att lära känna varandra över video kan du inleda med att småprata lite, fråga om rekryteraren haft en bra dag eller ska göra något roligt i helgen, se det som en uppvärmning inför intervjun.

Och du, kom ihåg att vara ditt vanliga proffsiga jag så kommer intervjun att gå utmärkt.
Lycka till!

Madeleine Bergh

Marknadskoordinator

Maila mig!
073 – 231 88 22

Vi hjälper dig! Kontakta oss för att få mer information

Kontakt